Zo werkt de kleine ondernemersregeling van de belastingdienst

belastingen zzp

Als ondernemer ben je verplicht om per maand, kwartaal of jaar omzetbelasting te betalen. Er zijn echter uitzonderingen op de regel. Zo hoeven kleine ondernemers vanwege hun lage inkomsten geen omzetbelasting te betalen. Dit wordt de ‘kleine ondernemersregeling’ (KOR) genoemd. Hoe werkt deze regel van de belastingdienst precies?

kleine ondernemersregelingVoor wie geldt de kleine ondernemersregeling?

Er gelden een aantal regels rondom de kleine ondernemersregeling. Zo moet de ondernemer voldoen aan de administratieplicht voor de omzetbelasting. Alleen eenmanszaken of samenwerkingsverbanden die na aftrek van de voorbelasting minder dan 1883 euro per jaar betalen mogen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling.

Dit betekent dat ze voortaan geen BTW aangifte meer hoeven te doen. Deze regel geldt alleen voor ondernemers met een eenmanszaak of een samenwerkingsverband, zoals een maatschappij. In dat geval ben je een ‘natuurlijk persoon’. Een rechtspersoon, zoals een vennootschap, komt dus niet in aanmerking voor deze regeling.  Zijn of haar inkomsten liggen waarschijnlijk te hoog.

Waarom is de KOR ingevoerd?

De KOR is veranderd om kleine ondernemers meer te steunen. De administratieve lasten worden immers verminderd wanneer geen omzetbelasting meer betaald hoeft te worden.

Korting op BTW bedrag

Soms kun je korting krijgen op de BTW. Maak even een rekensom om te ontdekken of jij daar ook recht op hebt. Stel je voor dat het bedrag aan BTW dat je moet betalen tussen de 1345 en 1883 euro ligt. In dat geval moet je het verschuldigde BTW bedrag aftrekken van 1883. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met 2.5. Vul het vervolgens in bij vraag 5D op je omzetbelastingformulier. Als het goed is krijg je korting op het BTW bedrag.

Nieuwe regels voor de KOR

De regels rondom de kleine ondernemersregeling worden op korte termijn anders. Op dit moment kom je alleen in aanmerking wanneer je minder dan 1883 euro BTW per jaar moet betalen. Sinds 2020 kijkt de belastingdienst echter naar je omzet. Is je maximale jaarlijkse omzet 20.000 euro of minder? Dan mag je voortaan gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. Bovendien komen niet alleen natuurlijke personen, maar ook verenigingen, stichtingen en personen met een B.V. (in België gekend als een éénmanszaak of een vennootschap) in aanmerking.

Wanneer mag je de BTW doorberekenen?

Het berekenen van de hoogte van jouw omzet is betrekkelijk eenvoudig. Het betreft het totale bedrag die je aan klanten hebt berekend, exclusief de BTW. De BTW telt niet mee als omzet wanneer je nog niet deelneemt aan de kleine ondernemersregeling en BTW berekent over prestaties. Neem je al wel deel aan de KOR? Dan mag je geen BTW meer doorberekenen aan jouw klanten. In dat geval is jouw omzet het totale bedrag dat je aan jouw klanten berekent.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.