Gouden handdruk

Indien bij ontslag u een gouden handdruk ontvangt rijst de vraag: “hoe ga ik dit besteden?”

Voor optimale besteding, speelt niet alleen de fiscale kant een rol, maar ook uw persoonlijke situatie.

  • Hebt u direct geld uit uw gouden handdruk nodig?
  • Tijdelijke aanvullende uitkering uit uw gouden handdruk?
  • Dankzij uw gouden handdruk eerder stoppen met werken?
  • Uw gouden handdruk gebruiken als aanvulling op uw pensioen?
  • Wat is fiscaal de beste oplossing voor uw gouden handdruk?

Ontslagvergoeding

Een ontslagvergoeding wordt in principe gezien als loon. Op het moment van uitkeren wordt dit dan ook belast in box 1. Om deze maximale belasting te voorkomen, kan ook aanspraak gemaakt worden op periodieke uitkering (stamrecht). Dit kan dienen als vervangen van uw loon. Door spreiding betaalt u doorgaans minder belasting. En uw ontslagvergoeding kan onbelast doorgroeien.

Bij het ontvangen van een ontslagvergoeding, kan het voorkomen dat u direct geld nodig hebt, of later pas.

Direct nodig

In dit geval kunt u ervoor kiezen om het direct uit te laten keren, of een direct ingaand stamrecht. In geval van directe uitkering betaalt u hier wel belasting over in box 1.

Een direct ingaand stamrecht kan fiscaal zeer aantrekkelijk zijn, omdat het vaak belast wordt door de lagere belastingschalen.

Niet direct nodig

U kunt hierbij dan een soort spaarpotje maken voor later. Hierbij wordt een stamrechtverzekering afgesloten, waarbij u op termijn een periodieke uitkering uit ontvangt. Het voordeel hierbij is, dat u nu geen belasting over de ontslagvergoeding betaalt, waardoor u rendement uit uw ontslagvergoeding kunt maken. Plus dat als het zover is, en u uw uitkering ontvangt, veel minder belasting over uw uitkering betaalt dan in box 1.