Tweede hypotheek

Een eventuele verbouwing of onderhoud financieren kan door het afsluiten van een tweede hypotheek. Als het voor uw ‘hoofdverblijf’ is, dan is de hypotheekrente aftrekbaar.

De tweede hypotheek is een extra lening met hetzelfde onderpand. Doorgaans mag u zelf kiezen welke hypotheekvorm en rentesoort voor deze tweede hypotheek. Vaak is het zo dat hypotheekverstrekkers liever niet een tweede hypotheek afsluiten, als de eerste hypotheek bij een andere bank loopt. Dit is omdat als zich betalingsproblemen voor doen, heeft de maatschappij die de eerste hypotheek verstrekt voorrang. Dit brengt dus extra risico met zich mee voor de bank, wat weer resulteert in een hogere rente.

Voorwaarden

Als je een tweede hypotheek wilt, en je hebt bij je eerste hypotheek al maximaal geleend, zul je moeten kunnen aantonen dat de waarde van je huis is gestegen. Hiervoor kun je gebruik maken van een taxatierapport. Soms is het echter mogelijk om te volstaan met de WOZ waarde.

Toenemende waarde door verbouwing

Als de waarde van je huis ná de verbouwing stijgt, is het van belang om dit op te nemen in het taxatierapport als executiewaarde na verbouwing. In dat geval houdt de geldverstrekker het geld in een bouwdepot, en wordt dit pas uitgekeerd na het overleggen van de facturen. In verband met aanbetalingen kan dit soms lastig zijn, maar vaak zijn geldverstrekkers bereid een voorschot uit te keren. Houdt hier echter wel rekening mee, en zorg ervoor dat u van te voren weet hoe dit werkt om ervoor te zorgen dat de samenwerking met de geldverstrekkers vlekkeloos verloopt.

Kosten

De voordeligste manier om een verbouwing te financieren is meestal de tweede hypotheek. Hierbij is de rente namelijk aanzienlijk lager dan bij een persoonlijke lening, en tevens fiscaal aftrekbaar waardoor het ook nog eens voordeliger wordt dan de verbouwing te financieren met uw spaargeld. Houdt wel rekening met de kosten van het afsluiten van een hypotheek, zoals notariskosten, afsluitkosten en taxatiekosten.