Zakelijke bankrekening vergelijken, hoe doe je dat?

zakelijke bankrekening vergelijken

Je bent net je onderneming begonnen. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is verwerkt. Je bent klaar om te beginnen. Je hebt nu ook een zakelijke bankrekening nodig.  Wat voor rekening ben je daarvoor nodig? Welke mogelijkheden moet jouw nieuwe bank hebben? Heb je een spaarrekening nodig of is een betaalrekening voldoende? Welke kosten horen daarbij? Logisch dat deze vragen bij je op komen. Het is belangrijk om de banken en de specifieke rekeningen goed te vergelijken voordat je een keuze gaat maken. Hoe vergelijk je de bankrekeningen voor zakelijke gebruikers? Lees verder!

Zakelijke rekening, is het verplicht?

Laten wij starten bij de eerste vraag die bij je op komt. Is een zakelijke rekening verplicht? Een verplichting is het niet. Toch is wel vaak een flinke must. Op veel particuliere rekeningen mogen geen zakelijke bij- of afschrijvingen plaats vinden. Een zakelijke rekening geeft direct een professionelere uitstraling richting je nieuwe klanten. De rekening staat namelijk op naam van jouw nieuwe bedrijf. Door 2 aparte rekeningen te hebben voor privé en zakelijk houd je de administratie ook overzichtelijk. Een ander voordeel is dat je zakelijke rekening vaak makkelijk te koppelen is aan de meeste boekhoudpakketten. Dat gaat je heel veel tijd schelen.

Zakelijke bankrekeningDe kosten van een zakelijke rekening

Dit is ongetwijfeld het moeilijkste onderdeel voor het vergelijken van de pakketten. De kosten voor een zakelijke rekening bestaan namelijk uit allemaal verschillende onderdelen. Je hebt bijvoorbeeld kosten voor de betaalrekening, voor je betaalpas, per buitenlandse transactie of voor online bankieren. Soms zitten deze kosten in een all-in tarief. Soms vallen er onderdelen buiten en vaak is dit niet in een handig overzicht terug te halen. Dat maakt de zoektocht een stuk ingewikkelder en onoverzichtelijk. Tip: Noteer vooraf wat jij sowieso nodig bent voor een zakelijke rekening. Bijvoorbeeld: rood staan, wel of niet een creditcard, wereldpas etc.

Wij focussen ons even op de transactie kosten. Deze kosten brengt het grootste deel van de banken in rekening. Daarin is een onderscheid te maken tussen bijschrijving en afschrijving. De kosten kunnen erg uiteenlopen. Het is raadzaam om hier de tijd voor te nemen als je een bank wil gaan kiezen. Verwacht je veel bijschrijvingen van kleine bedragen? Dan is het de overweging waard om een bank te kiezen met lage transactiekosten voor bijschrijvingen. Heb je weinig bijschrijvingen maar voornamelijk hoge bedragen? Dan zullen de transactiekosten minder van belang zijn. Daarnaast moet je naast de transactie kosten ook kijken naar de pakketkosten. Wat moet er allemaal in dat pakket zitten.

Wil je ook een zakelijke spaarrekening?

Bij een aantal pakketten krijg je hem erbij. Bij sommige pakketten ook niet. De zakelijke spaarrekening. Voor de rente hoef je hem tegenwoordig niet meer te gebruiken. Al zijn er een aantal spaarrekeningen waar je nog een minimale rente ontvangt. Voor bijvoorbeeld het apart zetten van je belasting en BTW kan het wel makkelijk zijn of voor het sparen van een buffer of het pensioen. De spaarrekening werkt net zoals een privé spaarrekening. Je kan het geld vrij opnemen waar en wanneer je maar wil. Heb je graag overzicht in je financiën? Dan is het aan te raden om een pakket te nemen met zakelijke spaarrekening.

Checklist voor het vergelijken van zakelijke rekeningen

Wij hebben een aantal belangrijke punten voor het openen van een zakelijke bankrekening aangestipt. Natuurlijk zijn er nog meer zaken waar je op wil letten. Je wil niet alleen de kosten vergelijken maar ook de functionaliteit. Onderstaand vind je een lijst met onderdelen waarvan jij kan bepalen of je het belangrijk vindt om te hebben of te gebruiken. Wil je deze functie bij je betaalpakket? Check dan ook direct de kosten per bank zodat je uiteindelijk een goed overzicht hebt.  Het kan voorkomen dat niet alle banken alle diensten aan bieden. Dat scheelt dan weer kiezen.

Bankproducten zakelijke rekening:

  • Internetbankieren – Vermoedelijk voor elke ondernemer een absolute must. De meeste banken bieden deze functie aan in het totaalpakket.
  • Wel of geen wereldpas – Waar verwacht jij betalingen te gaan doen?
  • Vreemde Valuta – Deze zal enkel voorkomen als je van plan bent wereldwijd te gaan ondernemen.
  • Wel of geen creditcard – Het kan voorkomen dat je als startende organisatie niet direct wordt goedgekeurd voor een creditcard.
  • Contant geld storten – Deze is belangrijk voor de ondernemer die nog in aanraking komt met contact geld. Hoeveel kost deze functie? Dat verschilt flink per bank.
  • Zakelijke spaarrekening – Wil je zakelijk sparen?
  • Rood staan – Wil je iets meer financiële ruimte in het begin?
  • Lening afsluiten – Ook deze optie zit niet bij alle banken in.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.