De spaarloonregeling, u heeft er vast wel eens van gehoord, maar wat houdt deze regeling nou precies in? Met een spaarloonregeling kan een werknemer ieder jaar belastingvrij een deel van het brutoloon sparen. Fiscaal een aantrekkelijke mogelijkheid dus!
Uitleg spaarloonregeling
Veel werknemers maken gebruik van de spaarloonregeling. De werkgever maakt een gedeelte van het brutoloon over op een speciale (spaarloon) rekening. Per jaar mag maximaal 613 euro op deze rekening gestort worden. Het geld blijft 4 jaar geblokkeerd op de rekening staan, waarna het netto beschikbaar is voor opname.
Er bestaan wel mogelijkheden waardoor je het geld tussentijds kunt deblokkeren en netto kunt besteden. Sparen via de spaarloonregeling is een fiscaal zeer aantrekkelijker regeling. Waarom?
Als een werkgever de spaarloonregeling aanbiedt, is dat een mooie kans om veel belastinggeld te besparen. Afhankelijk in welke schaal u zit (Zie belastingstelsel) kan dit op lopen tot wel 52% rendement. Daarnaast krijgt u natuurlijk ook rente (+/- 3%) op het bedrag van de spaarloonregeling.
Verder bestaat er in box 3 (zie Belastingstelsel) een vrijstelling van € 20.661. Hierdoor hoeft u dus geen 1,2% belasting te betalen.
Geld besteden binnen de 4 jaar?
Principieel gezien kunt u 4 jaar niet aan het geld komen; het staat immers op een geblokkeerde rekening. Er bestaat echter wel de mogelijkheid om het tussentijds te deblokkeren en het geld op te nemen, zonder hierover belasting te betalen. Deze mogelijkheid geld alleen voor de volgende bestedingen:
- Bij aankoop van uw eigen woning te financieren
- Bij aankoop van effecten (aandelen en obligaties)
- Bij het starten van een bedrijf
- Om premies te voldoen voor:
– Pensioen
– Lijfrenteverzekering
– Kapitaalverzekeringen - Eventueel voor het opnemen van onbetaald verlof
- Om de eigen bijdrage van kinderopvang te betalen
- Om scholingsuitgaven te bekostigen
De werkgever bepaalt voor welke bestedingen het geld kan worden gedeblokkeerd.
Let op:U mag maar bij één werkgever deel nemen aan de spaarloonregeling; daar waar je op 1 januari in dienst bent en waar de loonheffingskorting wordt toegepast.