Hypotheken

Er zijn maar weinig mensen die hun huis zouden kunnen betalen zonder een lening. Hiervoor is de hypotheek. Het woord hypotheek betekende in het Grieks ‘onderpand’. Dit wil zeggen dat uw huis dan dient als onderpand voor uw lening. Dit geeft meer zekerheid bij de bank, en zorgt er dan ook voor dat de rente die u voor deze lening moet betalen lager is.

Zou u de lening en de rente niet meer terug kunnen betalen krijgt de hypothecaire geldverstrekker dus uw huis. De opbrengst van dit huis zal dan gebruikt worden om het geleende bedrag af te lossen.

Naar verwachting zal een huis in de loop der jaren in waarde toenemen. Een huis is immers onroerend goed en een waardevast object. Vooral als een huis meer waard wordt kan het interessant worden. De overwaarde van het huis kunt u dan bijvoorbeeld gebruiken voor uw volgende huis als u groter wilt gaan wonen. Ook is een hypotheek voor uw huis fiscaal interessanter dan een huis contant afrekenen.

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u natuurlijk het geleende bedrag ooit terugbetalen. Hiervoor betaald u aflossing, maar daar bovenop ook nog de rente.