Basisbeginselen beleggen

Onderdelen

Wat is beleggen? Beleggen iets voor mij? Beleggen of speculeren
Beleggingstips Overzicht Beleggersbanken

Heeft u zich wel eens bezig gehouden hoe de beurs werkt en wat de mogelijkheden hierop zijn? Voor veel mensen blijft het een ‘ver van mijn bed’ show. Toch is het voornamelijk met de komst van internet veel toegankelijker dan de meeste mensen denken. Maar wat is nu precies beleggen en wat heb ik nodig om te beleggen op de beurs?

WAT IS BELEGGEN?

In het kort

Van geld meer geld maken. Dat is het verhaal achter beleggen. Maar zal dit goed gaan? U zal het antwoord vast wel kunnen raden! Nee dus… Maar er zijn zeker methoden om het zo goed mogelijk te doen om uw vermogen te vergroten. Als u probeert dit zo goed mogelijk aan te houden, zal de kans op verlies minimaal zijn.

Laag inkopen, hoger verkopen

Simpel gezegd zult u dus de juiste waardepapieren laag moeten inkopen en hoger moeten verkopen. (Waardepapieren zijn bijvoorbeeld aandelen of obligaties.) De waarde van de papieren zal dus moeten stijgen op het moment dat ze in uw bezit zijn. Daarom zal men bij de aankoop van het waardepapier de verwachting hebben dat de waarde gaat stijgen.

Maar hoe?

U snapt de basis van beleggen, maar hoe kom ik in bezit van de waardepapieren? Voordat u begint met waardepapieren inkopen willen we u adviseren om niet zomaar aan dit avontuur te beginnen. Sla kennis in doormiddel van boeken. tijdschriften, internet om te observeren hoe andere mensen/bedrijven aan de slag gaan. Probeer hier zoveel mogelijk van op de steken om zo meteen zelf succesvol te worden op de beursvloer.

Uitbesteden?

Naast het feit dat u zelf aan de slag kan gaan met beleggen, bestaat er ook de mogelijkheid om het uit te besteden. Dit kunt u doen bij bedrijven die dag in dag uit waken over uw portefeuille.

BELEGGEN IETS VOOR MIJ?

Risico nemen
Hoe meer geld u wilt verdienen, des te meer risico u moet nemen.

Hoe veel risico durft u te nemen om een bepaald rendement te behalen? Per individu kan dit verschillen. De belangrijkste factoren die hierbij komen kijken zijn; uw eigen persoonlijkheid en uw financiële situatie.

Een belangrijke factor bij persoonlijkheid is “Durf”. Stel dat uw vermogen via deze manier na 10 jaar verdubbeld zou worden?! Hoeveel ga ik dan inzetten om dit proberen te verwezenlijken?

Veel mensen gaan zonder enige kennis hun geld inzetten op opties of aandelen waarvan ze minimale informatie hebben. Hierdoor zie je vaak dat zulke dromen eindigen in een grote catastrofe.

Bekijk daarom goed of uw financiële situatie goed genoeg is om op deze manier bezig te gaan!

Tips

Voor mensen die serieus overwegen te gaan beleggen hebben we een aantal bruikbare beleggingstips op een rijtje gezet.

BELEGGEN OF SPECULEREN

Het verschil

Als u bij een beurshandelaar of andere snelle jongens aan een ‘belegger’ denkt, dan heeft u het niet bij het juiste eind:
Dit zijn namelijk speculanten.

Speculeren betreft een bezigheid op korte termijn. Continu inzetten (gokken) op fondsen die meer waard zullen worden. Speculeren biedt amusement en spanning en u kunt er in korte tijd veel geld mee winnen (en verliezen). Natuurlijk niks mis mee: het is alleen een ander vak.
Beleggen is daartegen een serieuze bezigheid voor rendement op lange termijn met gedegen kennis over de ingekochte fondsen.