Woonhuisverzekering

Onderdelen

De woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, zorgt ervoor dat u geen risico loopt als bijvoorbeeld de bliksem in uw huis inslaat. De woonhuisverzekering is er ook voor brand, inbraak of voor waterschade, en zorgt ervoor dat u niet voor onverwachts hoge kosten staat. Dit geldt ook voor onroerende goederen die bij uw huis horen zoals bijvoorbeeld schuurtjes, leidingen en schuttingen. Dit alles wordt ook door deze verzekering gedekt.

SOORTEN WOONHUISVERZEKERING

Premiebepaling

Een woonhuisverzekering (Opstalverzekering) is alleen bedoeld voor schade aan het huis zelf. Schade aan uw meubels en alles wat bij uw interieur hoort zijn bij de inboedelverzekering ondergebracht. Bij een woonhuisverzekering kunt u kiezen uit verschillende vormen. Ook kunt u de ruiten meeverzekeren, daarvoor kunt u het beste uw verzekeraar vragen welke schade precies gedekt is.

De meest gebruikte vormen van een opstalverzekering zijn:

  • Uitgebreide woonhuisverzekering
  • Extra uitgebreide woonhuisverzekering
  • Meest uitgebreide woonhuisverzekering

GARANTIE TEGEN ONDERVERZEKERING

Erg belangrijk om goed verzekerd te zijn is dat u niet onderverzekerd bent. Meestal bieden de woonhuisverzekeringen al standaard een ruime dekking, maar dan moet het verzekerde bedrag wel juist zijn. U kunt zelf uw verzekering uitbreiden en zorgen voor een ideale verhouding tussen de premie die u betaald en zekerheid.

Veel verzekeraars bieden tegenwoordig een garantie aan tegen onderverzekering. Zij hebben zelf een rekenmodel die op basis van de kubieke inhoud de herbouwwaarde berekend. Onder andere op basis van die herbouwwaarde wordt de premie berekend. De verzekeraar geeft vervolgens de garantie dat uw huis weer volledig herbouwd wordt.

BIJZONDERHEDEN

Premiebepaling

De premie die u betaald is afhankelijk van uw eigen soort huis. Hebt u bijvoorbeeld een rieten dak, dan is het belangrijk om daar op voorbereid te zijn in verband met een hoger risico van brand schade. De premie die u betaald, hangt dus af van de wijze waarop uw huis is gebouwd, en de herbouwwaarde. Het is hierbij belangrijk om onderverzekering te voorkomen volgens woonexperts van Stijlbloem.

De woonhuisverzekering is verplicht voor iedereen die een eigen koopwoning heeft.