NHG

Onderdelen

Wat houdt dit in? Voordelen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die u kunt krijgen met het afsluiten van een lening voor kopen of (ver)bouwen van uw huis. Deze garantie wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit fonds staat garant voor het terugbetalen van de lening aan de geldverstrekker.

WAT HOUDT DIT IN?

Bij het afsluiten van een hypotheek, maakt u afspraken over het betalen van uw maandlasten. Mocht het echter voorkomen dat u niet meer aan uw maandelijkse verplichtingen kunt voldoen, dan kan het zover komen dat u uw woning moet verkopen en de opbrengst minder is dan het bedrag wat u de geldverstrekker nog moet terugbetalen. Hierbij krijgt u dan te maken met een restantschuld. Het waarborgfonds betaalt deze dan aan de geldverstrekker.

Als u hier niks aan kunt doen, omdat bijvoorbeeld uw inkomen wegvalt, dan kan het Waarborgfonds dit bedrag kwijtschelden, en hoeft u dit niet meer terug te betalen. Als voorwaarde geld wel dat u meegewerkt heeft om deze schuld zo laag mogelijk te houden.

VOORDELEN VOOR U PERSOONLIJK

  • Bij een NHG hypotheek betaalt u een lagere rente, omdat u meer zekerheid kunt bieden aan de geldverstrekker dat u het geleende bedrag terugbetaald. De rentekorting kan tot 0,6% zijn, waarmee u toch al gauw honderden euro’s per jaar bespaard.
    Bij het afsluiten van een NHG hypotheek, betaald u eenmalig 0,45% van het hypotheekbedrag. Deze kosten hebt u doorgaans in een jaar terugverdiend door middel van het rentevoordeel en fiscale aftrekbaarheid
  • U kunt de aankoop van uw woning volledig financieren. U hoeft niet zelf op te draaien voor de kosten van de notaris, makelaar of de taxatie. De verbouwing van uw woning kunt u ook meefinancieren, aangezien dit als waardeverhoging gezien wordt.
  • U kunt er zeker van zijn dat u niet teveel leent. Een NHG hypotheek is namelijk alleen mogelijk als u voldoet aan de inkomensnormen opgesteld door het NIBUD. Zo kunt u er zeker van zijn dat u nog genoeg geld overhoudt voor uw boodschappen en verzekeringen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Nationale Garantie Hypotheek. Bezoek de website