Aanspakelijkheidsverzekering

Even niet opletten en u zit met enorme schade. Schade waar u niks aan kunt doen, maar toch aansprakelijk voor bent. Uzelf en eventueel uw gezin hiertegen beschermen is daarom aan te raden. De aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat alle risico’s met betrekking tot schade toebrengen aan derden zijn ingedekt. Deze verzekering is niet verplicht in Nederland, maar omdat ieder persoon toch altijd het risico loopt om schade aan iemand anders toe te brengen toch zeker wel aan te raden. Deze verzekering heeft een dekking voor zowel personen als voorwerpen of zaken waar u als persoon voor aansprakelijk voor bent.

Behalve als er sprake is van opzet, bent u voor alle schade die u toebrengt verzekerd. Het spreekwoord ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ is er niet voor niets. U stoot bijvoorbeeld bij uw buren thuis tegen een hele dure vaas die kapot valt. Zonder opzet, maar toch onverwachtse schade! Met de aansprakelijkheidsverzekering bent u hiervoor goed verzekerd.

DEKKING

De personen die verzekerd zijn bij de aansrpakelijkheidsverzekering voor particulieren zijn:
–  De verzekeringsnemer, en indien van toepassing ook zijn of haar gezinsleden.
–  Minderjarige kinderen.
–  Meerderjarige kinderen, zowel inwonend als uitwonend voor hun studie.
–  Logés en huispersoneel.

Door u veroorzaakte schade is verzekerd:
–  Lichamelijk letsel.
–  Schade aan goederen en voorwerpen, ook als dit veroorzaakt is door huisdieren.

Het gebied waarin deze verzekering van kracht is, is de hele wereld. Hiervoor moet u dan wel in Nederland wonen. Dus waar ter wereld u ook bent, met de aansrpakelijkheidsverzekering bent u altijd verzekerd voor schade die u toebrengt.

VERZEKERD BEDRAG

De tegenwoordige standaard als verzekerd bedrag is € 1.250.000. U kunt ervoor kiezen om voor nog veel meer verzekerd te zijn. Deze bedragen zijn allemaal ruim voldoende om geen risico te lopen. Zelfs als u iemand lichamelijk letsel toebrengt.

UITSLUITINGEN

Er zijn altijd gebeurtenissen of voorwerpen wat niet verzekerd is. Deze zijn ook heel logisch, net zoals opzet niet meeverzekerd is. De volgende voorwerpen en gebeurtenissen zijn niet meeverzekerd:
–  Goederen die onrechtmatig verkregen zijn.
–  Vuurwapens.
–  Seksuele gedragingen.
–  Motorvoertuigen (minderjarigen die zich schuldig maken aan joyriding weer wel).
–  Luchtvaartuigen (tenzij radiografisch bestuurd).
–  Vaartuigen.
–  Onroerend goed.

Een vuurwapen kunt u, als u dit wenst, wel meeverzekeren. Dit heeft wel gevolgen voor de premie. Bij veel verzekeraars heet dit het ‘jachtrisico’ en hiervoor moet u dan voor minimaal € 1.250.000 verzekerd zijn.

EIGEN RISICO

Door middel van eigen riscio kunt u de premie die u moet betalen vaak omlaag brengen. Bij elke gebeurtenis of voorval geldt dit eigen risico dan. Bij een aansprakelijkheidsverzekering is het gemiddelde eigen risico vaak zo rond de € 100.