Passief inkomen realiseren door te beleggen, hoe doe je dat?

passief inkomen door beleggen

Inkomen kan in de praktijk op twee verschillende manieren worden gerealiseerd. In eerste instantie kan dit op een actieve manier gebeuren. Dit is het type inkomen dat ontstaat door de job die je elke dag uitoefent. Dat gezegd hebbende is het ook mogelijk om te kunnen genieten van passief inkomen. Dat is veelal een extra inkomen dat wordt verdiend boven op het actief inkomen zonder dat je daar continue iets voor hoeft te doen. Dat klinkt natuurlijk helemaal fantastisch. Wie zou er nu namelijk geen extra geld willen verdienen zonder dat er daar daadwerkelijk iets voor moet worden ondernomen? Iedereen toch? Zo simpel als het doorgaans voor wordt gesteld is het echter niet. Wil jij graag echt ontdekken hoe je passief inkomen kan realiseren door te beleggen? Dan is het doornemen van de informatie die je hieronder aantreft het beste wat je kan doen.

passief inkomenWat is passief inkomen?

Passief inkomen is zoals de informatie in de inleiding van deze pagina al heeft aangegeven een vorm van inkomen welke je passief kan genereren. Met andere woorden, je hoeft niet elke dag actief bezig te zijn met de achterliggende activiteit om er geld mee te kunnen verdienen. Er zijn verschillende zaken die in de praktijk in aanmerking kunnen komen als passief inkomen, namelijk:

  • Advertentie-inkomsten die je ontvangt uit bijvoorbeeld een blog of website;
  • Het dividend dat je ontvangt wanneer je hebt geïnvesteerd in dividendaandelen;
  • De huurinkomsten die je verwerft wanneer je een woning verhuurt;

Het passief inkomen dat je verdient kan je op meerdere manieren benutten. In eerste instantie kan je ervoor kiezen om ze te gebruiken om een hogere levensstandaard te creëren voor jezelf. Passieve inkomsten kunnen ervoor zorgen dat je, je meer kan permitteren dan wanneer je alleen maar over een gewone job zou beschikken. Dit gezegd hebbende is het doorgaans veel interessanter om je passieve inkomsten te herinvesteren. Daarover verder op deze pagina echter meer.

Hoe ontstaat passief inkomen?

De belangrijkste fout die veel mensen maken is dat ze er in de praktijk zomaar vanuit gaan dat passief inkomen ontstaat uit het niets. Je hoeft er dus met andere woorden eigenlijk niet echt iets voor te doen… Daar klopt uiteraard helemaal niets van, in tegendeel. Om passief inkomen te kunnen genereren is er altijd een bepaalde inspanning vereist. Hierbij kan je een keuze maken tussen:

  1. Een financiële inspanning onder de vorm van een investering;
  2. Een investering in tijd, bijvoorbeeld door het opzetten van een bepaald project;

Voor beleggers geldt uiteraard dat vooral de eerste optie van toepassing is. De eenvoudigste manier om passief inkomen te realiseren door te beleggen is door te investeren in dividendaandelen. Voor heel wat verschillende ondernemingen geldt dat ze er in de praktijk voor kiezen om een bepaald gedeelte van de winst die ze weten te realiseren terug te laten vloeien naar hun investeerders. Dat gebeurt doorgaans één keer per kwartaal onder de vorm van een dividend.

passieve inkomensbronnenJe passief inkomen op natuurlijke wijze laten groeien

Zoals eerder op deze pagina al even kort aangehaald is het eenmaal je passief inkomen realiseert bovendien zaak om deze te laten groeien. Wanneer dat niet gebeurt, dien je er namelijk rekening mee te houden dat de koopkracht die je realiseert door middel van je passief inkomen na verloop van tijd zal afnemen. Het bedrag dat je aan passief inkomen ontvangt, zal dan immers niet meegroeien met de hoogte van de kosten die je te verduren krijgt. Gelukkig is het voor beleggers vrij eenvoudig mogelijk om hun passieve inkomsten op een natuurlijke manier te laten groeien. Dit bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om hun ontvangen dividenden te herinvesteren.

Wanneer je dat doet, spreekt het voor zich dat je stelselmatig grotere posities opbouwt binnen je beleggingsportefeuille waardoor ook de hoeveelheid aan dividend die je gaat ontvangen stelselmatig toeneemt. Het herinvesteren van ontvangen dividenden zorgt er bovendien eveneens voor dat je zelf geen vers kapitaal dient te injecteren wanneer je dat liever niet wil. Wil je dat wel? Dan is dat uiteraard nog steeds mogelijk.

Let op! Zorg voor meerdere passieve inkomstenbronnen!

Wanneer je erin bent geslaagd om passief inkomen te realiseren met je beleggingen is het van belang om verder te kijken naar andere mogelijkheden die er bestaan. Eenmaal je namelijk de kracht van passief inkomen ontdekt is de kans zeer groot dat je voor een gedeelte toch op gaat rekenen. Wanneer je slechts over één passieve inkomstenbron beschikt die op een bepaald moment wegvalt, zal je tot de vaststelling komen dat je daardoor zomaar in de problemen kan komen. Het is dan ook in de praktijk zeer sterk aan te raden om te zorgen voor een back-up. Een dergelijke back-up kan naast passief inkomen uit dividendaandelen bijvoorbeeld bestaan uit huurinkomsten die je ontvangt uit een woning waarin je hebt geïnvesteerd en die je verhuurt. In ieder geval, het creëren van meerdere passieve inkomstenbronnen kan in de praktijk zeker en vast de moeite waard zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.